You are here:   Home Otok Silba

Silba

Ispis

DOBRODOSLI na SILBU!

toreta

Otok Silba je ekološki čist otok, nema automobila, pesticida i umjetnog gnojiva, i otrovne zaštitne opreme.

Razvoj turizma je sljedbenik bogate pomorske kulture, ovčjieg sira i vina poznatih u prekomorskim zemljama, kroz dragocjenu pomoć sibenjanskih pomorskih kapetana.

Otok Silba smješten je u zadarskom arhipelagu, jugoistočno od otoka Malog Lošinja, a izmeðu susjednih otoka Oliba na istoku i Premude na zapadu. Otok pripada grupi manjih naseljenih hrvatskih otoka. Njegova površina je oko 15 km2, a dugačak je 8.5 km. Najviša točka na otoku je Varh (80m). Naselje je smješteno na najužem dijelu otoka (0.7km). Najbliži grad na obali je Zadar (na udaljenosti od oko 30 nautičkih milja). Brodovi i trajekti putuju iz Zadra svaki dan, a putovanje je u trajanju od 2-3 sata. Dva ili čak tri puta tjedno, na Silbu se može doći iz Rijeke, Pule ili s otoka Malog Lošinja.

brodNa otoku je nekoliko restorana, kafića, trgovina, pošta, mjenjačnica i turistički ured gdje možete dobiti sve važnije informacije. Na otoku nema niti jednog hotela, te su turisti uglavnom smješteni u apartmanima. Kako na otoku Silbi nema automobila niti motora, potaknut je prijedlog da otok Silba dobije status parka prirode. Mir i tišina omogućit će vam ostvarenje ili ponovno nalaženje izgubljenog dodira s prirodom kao prijeko potrebnim uvjetom potpune psihofizičke relaksacije.

Otok obilježava bujna mediteranska vegetacija, lijepe pješčane i šljunčane plaže, te kristalno čisto i toplo more tijekom ljetnih mjeseci. Karakterističan vjetar stabilnog ljetnog vremena je "maeštral" (maestral) uvjetovan dnevnim tempraturnim razlikama kopna i mora. Zato počinje puhati oko 10 sati, a prestaje sa zalaskom sunca. Ugodan je za nautičko jedrenje i jedrenje na dasci. Srednje mjesečne temperature srpanj-kolovoz iznose oko 23 C, a približno takve su i temperature mora u to vrijeme. To su samo neki od razloga zbog kojih ovaj prelijepi otok svake godine privlači brojne posjetioce.


top 10 online casinos